Hedera Helix 'Arborescens', de bijentrekker in het najaar

Bijen hebben het zwaar in Nederland en in de wereld. De bijensterfte is nog steeds enorm. Dat dat voor ons mensen een groot probleem is, is niet bij iedereen bekent. Bijen bestuiven onze gewassen. Door die bestuiving kan groente en fruit ontwikkelen. Zijn er geen bijen meer, zullen de gewassen niet worden bestuift en bloeien er ook geen vruchten.

Bijensterfte

Algemeen wordt aangenomen dat wij, de mens, de belangrijkste veroorzaker is van deze bijensterfte. Het gebruik van pesticiden is een oorzaak maar ook de afname van biodiversiteit. Bijen hebben simpelweg minder te eten. En op dat punt kunnen wij als mens enorm veel doen.

In Nederland zijn er ongeveer 4,5 miljoen tuinen. Omgerekend 44.000 voetbalvelden aan oppervlakte. Deze tuinen vormen in potentie een enorm natuurgebied met mogelijkheden om meer biodiversiteit te creëren en daarmee de bijen en de natuur te helpen. Helaas is een groot deel van die tuinen bestraat. En daar is dus makkelijk iets aan te doen.

Hedera Helix 'Arborescens'

Neem nou de bijentrekker bij uitstek, Hedera Helix Arborescens. Heeft de plant zijn volwassen status bereikt dan wordt het een bloeiende struik. De groenblijvende heester bloeit laat in het seizoen, rond oktober en november. Dat is de tijd dat het voedselaanbod voor bijen schaars is. Een perfecte plant dus om de bijen ook in het najaar te helpen aan voldoende voedsel. Zo is de kans groter dat ze de winter overleven. Na de bloei verschijnen er blauwe tot zwarte bessen die geliefd zijn bij merels en andere vogels.

Onderhouden van de Hedera Helix 'Arborescens'

De Hedera Helix Arborescens is geen kieskeurige plant. Hij kan op de meeste grondsoorten en standplaatsen prima uit de voeten. Zowel in de schaduw als in de zon zal hij het goed doen. Snoeien kan het beste in het voorjaar. Geef na het snoeien gezonde organische voeding die lang werkt en de plant zal zich prima voelen en zich klaarmaken om in het najaar weer een echte bijen en vogellokker te zijn.

Thu, 17 October