info@sanaflorepro.nl

Bel of app ons 06 5464 5957

Het belang van meststoffen in het najaar

Een meststof voor planten in het najaar. Het klinkt misschien wat overbodig. Maar dat is het alles behalve. Een najaarsmeststof heeft twee hoofdfuncties: een bescherming voor planten en gazon in het najaar en de winter én het vormt de basis voor een gezond gazon en planten tijdens het groeiseizoen erna.

Voedingsstoffen geselecteerd voor het najaar

Gezonde meststoffen zijn opgebouwd uit verschillende voedingselementen. Elk element heeft een eigen functie die bijdraagt aan de gezondheid van planten. In de najaarsmeststof zitten specifieke voedingsstoffen die de plant helpen om het najaar en winter gezond door te komen. Een van die elementen is Kalium (K). Kalium zorgt ervoor dat planten beter beschermt zijn tegen winterse omstandigheden. Het geeft de planten en het gazon als het ware een 'winterjas' om beter bestand te zijn tegen kou en regen.

Een voorsprong in de lente

Een ander voordeel van het gebruik van een najaarsmeststof is de voorsprong die je ermee op hebt gebouwd voor in het voorjaar. Hoe beter de planten en het gazon de winter doorkomen hoe gezonder zullen ze zijn in het groeiseizoen. De winter is de meest oneerlijke periode van het jaar, met name voor het gazon. Bij lage temperaturen stopt gras met groeien. Mos en onkruiden groeien langer door waardoor het graspercentage omlaag gaat. Onkruiden en mos zullen in omvang toenemen. De najaarsmeststof helpt het gazon beter beschermd te zijn tegen de ontwikkeling van mos en onkruid. Hoe meer gras er dus blijft staan in de winter, des te minder onkruid en mos zal er groeien.

Het voordeel van zeoliet

In de meststoffen van Sana Flore Pro zit zeoliet. Zeoliet heeft een bindend vermogen van water én voedingsstoffen. Als de bodemtemperatuur echt laag wordt stopt de opname van voedingsstoffen. De bemesting die in september, oktober of november is gegeven is nog niet uitgewerkt maar kan dus niet worden opgenomen door de plant. Zeoliet zorgt ervoor de nog aanwezige voedingsstoffen in de bodem niet uitspoelen (door regenval) maar tijdelijk worden opgeslagen. Op het moment dat de temperaturen weer beginnen te stijgen en de plant weer om voeding vraagt, is er gelijk voeding beschikbaar die zorgt voor een goede start. Zo heb je dus een voorsprong in maart en april, door het gebruik van een meststof in het september, oktober of november.