info@sanaflorepro.nl

Bel of app ons 06 5464 5957

Het was weer een hete zomer

Nederland heeft net als in 2018 te maken gehad met een warme en droge zomer. De droogte van 2018 en 2019 heeft behoorlijk toegeslagen en laat zien hoe kwetsbaar de natuur is.

Dit beeld zullen we de komende jaren steeds vaker zien. Helaas zet de opwarming van de aarde door. En dat vraagt iets van ons. Wij als tuinliefhebbers zullen te maken krijgen met tuinen die steeds droger worden. En door het (in sommige gebieden) verbod op water geven zal dat zijn impact ook hebben op de mooie planten in de tuin.

De bodem is de basis

De biologie in de bodems wordt daarom nóg belangrijker als dat ze al was. Hoe gezonder de bodem, hoe beter bestand tegen extreme omstandigheden. Heeft de bodem voldoende organische stof, bindend vermogen en een goede structuur, dan zullen de planten die erin groeien zich, ondanks de extremen, goed blijven voelen. Het is dan niet nodig om na elke paar droge dagen water te moeten geven. Een gezonde bodem, en daarmee gezonde wortels, zorgt voor gezonde planten.

Water geven bij droog weer

Is het door een lange, droge periode toch nodig om water te geven doe dat dan niet zomaar. Een gazon kun je bijvoorbeeld beter één keer veel water geven, dan elke dag een klein beetje. Zo worden de wortels niet lui en blijven deze op zoek naar vocht dieper in de grond. Kijk voor de planten in de tuin per soort wat het beste is om te doen. Mediterraanse planten kunnen bijvoorbeeld beter tegen droogte. Het is afhankelijk van de soort plant, de bodem en de hoeveelheid regenwater hoeveel water een plant nodig heeft.

Steen eruit, plant erin

En als er dan regen valt, komt het vaak in één keer allemaal tegelijk. De beelden van overgelopen straten zien we steeds vaker voorbij komen. De tuinbezitter kan een substantiële bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem. De 4,5 miljoen tuinen in Nederland vormen een gigantische oppervlakte waar veel meer met groen gedaan kan worden. Een terras in de tuin is natuurlijk handig en nodig om gezellig met vrienden en familie aan te zitten. Maar de rest van de tuin hoeft echt niet helemaal bestraat te zijn. Zorg voor een goede balans tussen groen en steen. Daarmee neemt de tuin beter het water op en komt niet alle druk te staan op de riolen.