info@sanaflorepro.nl

Bel of app ons 06 5464 5957

Het gazon onderhouden in de zomer

De zomer is dé tijd om te genieten van de tuin en het gazon. Na al het harde werk in het voorjaar is deze periode het moment om even lekker niks te doen. Bovendien is het de laatste jaren ook steeds warmer in de zomer. Alleen blijft het gazon in de zomer wel om de nodige aandacht vragen.

Gazon bemesten

Het gazon is als het goed is voor het eerst bemest in het voorjaar. Maart / april zijn de maanden om het gazon weer te preparen na de winter. Er zijn organische meststoffen die lang werken. Ongeveer na 3 of 4 maanden is het tijd voor de tweede bemesting. Die bemesting is erg belangrijk. Door de warme bodemtemperaturen is de mineralisatie in de bodem in volle gang. De plant vraagt nu om veel voeding en daarom is het van belang om in de maanden juli/augustus het gazon de tweede keer te bemesten.

Bestand tegen extremen

De zomer van 2018 was, en tot nu toe ook de zomer van 2019, is extreem warm en droog. Dat heeft behoorlijk veel van de gazons in Nederland gevraagd. Overal zag je de gazons geel of bruin worden. Behalve de gazons die groeiden op gezonde bodems. Deze gazons waren beter bestand tegen extremen. Een grasplant die zonder voeding komt te zitten is vatbaar voor ziektes en gaat gebreksverschijnselen vertonen. Komt daar ook nog een lange periode van droogte en hitte overheen en het gazon zal er snel niet meer mooi bijliggen.

Minder water geven

Een gezonde grasplant heeft een flinke wortel. Hoe dieper de wortel gaat hoe beter het kan tegen droogte. De bodem zal namelijk van boven naar beneden verdrogen. Hoe langer dus de wortel, hoe meer water deze tot zijn beschikking heeft. Een gezonde grasplant bereik je door een gezonde bodem te creëren. En een gezonde bodem bereik je door gezonde voeding te gebruiken. Een meststof met zeoliet zal zorgen voor een gezonde bodem met een gezonde structuur. Dit zorgt voor weer voor mooie diepe wortels, waardoor er minder water gegeven hoeft te worden tijdens droge periodes.