info@sanaflorepro.nl

Bel of app ons 06 5464 5957

Wanneer beginnen met bemesten? Kijk naar de bodem!

Het is februari en voor je het weet begint het voorjaar en is het tijd om de tuin te voorzien van bemesting. Over een aantal weken is het tenslotte maart. Bij veel mensen is maart de maand van het bemesten van de tuin. Vaak klopt dat ook, maar lang niet altijd.

Bodemtemperatuur is leidend

Wanneer kunnen we nu het beste de tuin bemesten? Die vraag krijgen we vaak. Het antwoord is even zo simpel als ingewikkeld. Kijk naar de bodem! De bodem is de basis en ook voor het bepalen van de eerste bemestingsronde is de bodem leidend. De temperatuur van de bodem bepaald wanneer we het beste kunnen bemesten.

Vanaf een bodemtemperatuur van 6 á 7 graden wordt het bodemleven ‘wakker’. Op dat moment kunnen de wortels van de planten ook weer voeding opnemen. Vaak wordt die temperatuur in maart wel bereikt. Maar hebben we een strenge winter gehad en zijn de temperaturen in maart ook nog niet hoog geweest, dan is het raadzaam om even te wachten.

Ondanks dat we een paar dagen hebben kunnen schaatsen, is de winter van dit jaar geen strenge winter. Overdag is het, buiten die ene weke om, bijna nooit onder de 0 graden geweest. Een relatief zachte winter dus en dat betekent waarschijnlijk dat de eerste ronde bemesting in maart gegeven kan worden.

Meststoffen en kalk

Gelukkig strooien de meeste groenprofessionals kalk. Calcium is een onmisbaar element voor de bodem. Calcium regelt de zuurtegraad en zorgt ervoor dat de voeding goed kan worden opgenomen door de plant.

Hou in de gaten wanneer er kalk is gestrooid. Hou minimaal 4 weken tussen de kalkgift en de eerste bemestingsronde. De aanwezigheid van kalk zorgt ervoor dat veel voedingsstoffen in de bemesting niet kan worden opgenomen. Zonde dus!

Bodemanalyses

Twijfel je toch of het strooien van kalk nodig is? Een bodemanalyse laten uitvoeren biedt uitkomst. Op die manier weet je welke waardes aanwezig zijn in de bodem en kun je aan de hand daarvan een plan maken. Sana Flore Pro heeft jarenlange ervaring met het lezen van die analyses. Wij kunnen op basis van de uitkomsten een plan op maat maken voor de tuin. Zo verzeker je als hovenier dat de klant met volle tevredenheid kan genieten van de tuin in het voorjaar.