Het gazon onder extreme omstandigheden

De afgelopen week hebben de temperaturen extreme hoogtes bereikt. In de zon was het lokaal bijna 40 graden. Niet alleen voor ons maar ook voor de natuur zijn dit extreme omstandigheden. En zeker het gazon kan hier behoorlijk onder lijden. Het goede nieuws is dat met goed beleid de schade tot een minimum kan worden beperkt, zo niet voorkomen. Daarvoor zijn wel een aantal dingen van belang.

Maaien

Het op de juiste manier, op het juiste moment maaien van het gazon is altijd al van groot belang. Wij merken dat het maaien nog wel eens onderschat wordt door de tuineigenaar. Maar wordt het gazon blootgesteld aan extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen, veel zonuren en weinig regen, dan wordt het verstandig maaien nóg belangrijker.

Allereerst is de frequentie van het maaien van belang. Wij adviseren om minimaal twee maal per week te maaien, op eenzelfde maaihoogte. Onder normale omstandigheden is 3 tot 4 cm een prima hoogte. Nu het extreem warm is en er geen neerslag valt kunt u het gazon beschermen door het hoger te maaien. Houdt minimaal 5cm aan. Hiermee wordt het gazon en de toplaag beschermt tegen de hitte. Vocht zal hierdoor minder snel verdampen.

In de zomer, en zeker met mooi zomer weer, willen we liever in het opblaasbad liggen dan het gazon maaien. Zeer begrijpelijk natuurlijk. Is er een keer een maaibeurt overgeslagen en het gras hoog is, maai het gazon dan niet in één keer heel kort. Daarmee komt het grasplantje onder "stress" te staan en kan het afsterven. Dus is er een keer een maaibeurt vergeten? Dan kunt u beter twee keer enkele centimeters afmaaien dan bijvoorbeeld ineens 5 cm. Op die manier blijft het grasplantje gezonder.

Water geven

Bij normale omstandigheden is water geven van het gazon niet nodig. Regen valt regelmatig en daarmee kan het gazon prima ontwikkelen en groeien. Zeker als een gazon beschikking heeft over goede organische bemesting zal water geven niet heel vaak nodig zijn. Maar wat als er helemaal geen regen valt over langere tijd? Dan is ons advies om liever een aantal keer per week veel water te geven, dan elke dag een klein beetje. Het water kan daardoor dieper de grond inzakken waardoor dieper gelegen wortels ook beschikking hebben over water. Een diep wortelgestel betekent een gazon dat beter bestand is tegen extreme omstandigheden. Let wel op de lokale regelgeving. Bij lange droge periodes kan het waterschap verbieden om water te geven voor recreatief gebruik. De tuin water geven hoort daar ook bij. Mocht dit het geval zijn dan zal achteraf blijken hoe gezond uw gazon is. Het herstellend vermogen van een gazon zegt veel over de kwaliteit van de bodem en daarmee de plant.

Het tijdstip van het water geven is ook belangrijk. Ideaal is om na 04.00u en voor 07.00u in de ochtend water te geven. Heeft u een automatische beregening? Stel het dan in op dit tijsstip. Het verschil tussen het water en de temperatuur van de bodem is in de tweede helft van de nacht het kleinst. De bodem en de wortels zullen hierdoor het water makkelijker opnemen. Ook is dit tijdstip beter om schimmeldruk te voorkomen. Kunt u alleen handmatig water geven doe dat dan voor dat de zon op het gazon staat. Anders zal het water al verdampen voor het de bodem in kan trekken.

Meststoffen geven

Voeding is uiteraard van cruciaal belang voor de planten in de tuin. Dus ook het gazon. Geeft u op tijd gezonde organische voeding dan heeft de plant altijd beschikking tot die voeding. Daarmee is het herstellend vermogen van de plant ook beter. Dit komt van pas bij extreme omstandigheden, zoals de droogte van nu. Onze organische bemesting werkt extreem lang, zodat drie maal bemesten per jaar voldoende is. Over het algemeen is de stelregel van bemesten; maart/april, juni/juli, september/oktober.

Ook onder extreme omstandigheden kunt u dus genieten van een mooi gazon. Een beetje extra aandacht en verstandig beleid is het enige wat daarvoor nodig is.


Sun, 09 August